Home   Edukacija   Prenesite detetu ljubav prema čitanju

Prenesite detetu ljubav prema čitanju

Jedan od najvažnijih načina na koji možete ohrabriti decu da razmišljaju jeste da ih naviknete na to da čitaju. “Ne mislim samo da treba da nauče slova, iako je to, naravno, osnova – mislim na to da treba da ih naučite da uživaju čitajući knjige”, kaže Roni Džej, autorka knjige “10 najboljih stvari koje možete da učinite za svoju decu” u izdanju Kreativnog centra. Kako budu odrastala, u knjigama će pronalaziti mnogo više ideja nego na bilo kom drugom mestu, osim u razgovoru, i zato je to ključni korak ka razmišljanju sopstvenom glavom.

Dobre knjige predstavljaju drugačiji način upoznavanja deteta s pojmovima dobrog i lošeg i sa činjenicom da nije sve uvek crno-belo. One će vašem detetu pomoći da počne da misli svojom glavom na maštovit način. Kasnije će mu novine i časopisi pružati argumente za različite stavove u vezi s nekom temom i davaće mu informacije koje su mu neophodne da počne da formuliše sopstveno mišljenje.

I zato je prenošenje ljubavi prema čitanju nešto najbolje što možete da učinite za svoje dete. Potrebno je s tim otpočeti u detetovom najmlađem uzrastu i sve vreme to razvijati, sve dok ne dođe trenutak kada će dete s lakoćom samo čitati. Ako ste dobro obavili posao, posle toga nećete morati mnogo da radite, sem da detetu obezbedite pristup mnoštvu raznovrsnih knjiga.

Evo kako možete da navedete dete da odraste verujući da su knjige i čitanje sastavni deo života:

  • Počnite da čitate detetu već u uzrastu od šest meseci (nadam se da ste s tim već tada otpočeli ako je vaše dete starije). Samo pričajte ili čitajte slikovnicu detetu i pokazujte mu slike u njoj.
  • Kada dete malo odraste, dajte mu knjige sa čvrstim stranicama kako bi moglo samo da ih drži a da ne napravi neku veću štetu. Čitajte mu svake večeri pred spavanje i tokom dana. Navedite dete da pokazuje ono što prepoznaje na slikama („Gde je maca?”) i da samo okreće stranice.
  • Kad još malo odraste, verovatno će želeti da mu stalno čitate istu knjigu. Odrasloj osobi to se može činiti besmislenim, ali je to detetu veoma važno. Sve ono što je detetu poznato pruža mu ogroman osećaj sigurnosti, a ono nije toliko sigurno kao vi da će se priča baš svaki put isto završiti. To mora da se nauči.
  • Možete da držite dete na oprezu tako što ćete povremeno pogrešiti prilikom pričanja priče i videti da li će vas ispraviti ili ćete pokazati psa i reći: „Evo je maca!” kako bi ono moglo da vam kaže da niste u pravu.
  • Izmišljajte priče za svoje dete. Naročito će mu se svideti ako i njega pomenete u priči, s njegovom omiljenom igračkom, najboljim drugom ili ljubimcem.
  • Postavljajte detetu pitanja o priči dok je čitate i kasnije: „Šta misliš da Rafi treba da uradi? Da li da kaže veštici gde se krije maca?” Sve je to deo navođenja deteta da učestvuje i da počne da misli svojom glavom.
  • Kada dete još poraste i počne samo da čita, postarajte se da može da dođe do dovoljno raznovrsnih knjiga. One nisu luksuz niti neki poseban poklon, već su osnovna potreba. Ako imate više dece, bilo bi isplativo da kupite one knjige koje će se čitati više puta. Ako vam je budžet skroman, dobre knjige uvek možete naći u biblioteci, u knjižarama koje prodaju stare knjige ili na sajmovima, a uvek možete razmenjivati knjige s prijateljima.
  • Nikada ne terajte dete da čita knjigu u kojoj ne uživa. Ako ga knjiga ne zaokupi posle nekoliko poglavlja, pustite ga da odustane. Ukoliko to ne učinite, čitanje će mu postati zamorna obaveza, a ne uživanje. Osim toga, ja odustanem od neke knjige ako mi se prvih nekoliko poglavlja ne dopadne – a vi?