Home   Edukacija   Pozitivno roditeljstvo ili vaspitanje sa osmehom

Pozitivno roditeljstvo ili vaspitanje sa osmehom

Nije uvek lako izabrati pravi pristup u vaspitavanju deteta. Kod prvog dečijeg nestašluka roditelji se već brinu da li deci posvećuju dovoljlno vremena i da li ih vaspitavaju na pravi način i koje disciplinske metode stvarno deluju. Evo šta na to kažu stručnjaci.

Kada se suočite sa “problemom sa disciplinom”, veoma je važno da pokušate da sagledate stvari iz dečjeg ugla. Pokušajte da čujete detetovo mišljenje o sopstvenom ponašanju, da ga razumete, da zajedno pronađete prihvatljivo rešenje. Možete pokušati sledeće: ne obraćajte pažnju, odnosno potpuno ignorišite sve što dete uradi kako ne treba, a uvek primetite i pohvalite ono što radi dobro. Budite veoma određeni kada ga hvalite jer dete mora tačno da zna šta vam se u njegovom ponašanju dopalo.

Uvek imajte na umu sledeće:

  • Odnosite se prema detetu s poštovanjem koje želite i za sebe. Kada želite da disciplinujete dete, upitajte se da li mu pokazujete takvu pažnju i uvažavanje koje želite da vam ono uzvrati. Ukoliko to nije slučaj, izaberite neki drugi pristup.
  • Pomozite detetu da svoju energiju usmeri u pozitivnom smeru. Omogućite mu dovoljno kretanje i aktivnosti. Dete treba da trči, skače, peva, da pleše jer je njegova energija neiscrpna i treba je usmeriti u pozitivnom pravcu. U suprotnom, moglo bi da se desi da ona pređe u nepoželjne oblike ponašanja.
  • Utvrđivanje porodičnih pravila jeste jedan od najboljih načina postavljanja granica detetu. Kada ih kreirate, usmerite se na jednostavne pozitivne poruke koje uče dete određenim vrednostima. Pravila treba da budu jednostavna, kratka i da ih nema previše. Na primer: koristimo reči, a ne ruke, kada rešavamo neki problem, kuću održavamo urednom tako što svako pospremi za sobom i sl.

Kada je Budimir Nešić, pre tridesetak godina, razgovarao sa decom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta na temu batina je iz raja izašla (šta to znači, zašto je izašla, da li je to tačno…), dobio je interesantne odgovore koji su objavljeni u knjizi “Kako raste pamet”. Nijedno dete nije se složilo sa ovom poslovicom: ” To se kaže tako zato što ti na to mesto bude posle sve rajasto!”, To je što ništa ne razumeš, samo te strah”, “Ja mislim da treba tamo da se vrati!”, “To nije tačno, batina nije dobra za umirivanje dece!”. Koliko mudrosti u ozbiljnim životnim situacijama!

Danas, većina stručnjaka se slaže da NIKAD ne treba koristiti kaznu koja fizički ili emotivno šteti detetu, uključujući lupanje po guzi, šamaranje, pljuskanje i sl. Takvi postupci odraslih govore o njihovoj nemoći da reše problem mudro, već koriste svoju fizičku nadmoć nad detetom, što može trenutno da zaustavi ili redukuje nepoželjno ponašanje, ali vremenom postaje sve manje efektivno. Deca koja se tako disciplinuju uče da je to prihvatljiv način rešavanja konflikata i usvajaju agresivne oblike ponašanja. Posebno je opasno kada se to čini u ljutnji jer su tada povećani rizici od povređivanja deteta.

Disciplinske metode poput odvraćanja pažnje, kratkog odmora, logičnog zaključivanja ili pozitivnog podsticaja mnogo su efektnije od primene sile.

STAR METODA

Pre nego što izgradite svoje disciplinske metode, pokušajte pronaći brzo rešenje za neki problem. U tome da prvo razmislite, a tek onda da delujete može vam, kako navode američki autori, pomoći STAR metoda.

S(stop) – stanite i usredsredite se na sebe, dete i problem. Razmislite o tome šta želite postići pre nego što učinite nešto što će dodatno zakomplikovati život detetu i vama.
T(think) – razmislite o rešenjima. Pokušajte pronaći puno rešenja, različitih rešenja.
A(act effectivelly) – budite delotvorni. Ono što ste isplanirali, sprovedite u delo. Odredite pravo vreme, potražite pomoć ako vam je potrebna.
R(review, revise, reward) – kritika, revizija, nagrada. Većina odraslih mora prilagođavati i korigovati svoje planove dok ne dođu do pravog rešenja. Samo neki u potpunosti uspevaju iz prvog pokušaja.

Nagradite sebe za uspešne korake.

Primenjući STAR metodu sigurno ćete uvideti da su, osim fizičkog kažnjavanja, neprihvatljive pretnje i podmićivanje deteta jer ga uče manipulaciji, a da su najbolji načini da motivišete dete da se pridržava određenih pravila da mu se zahvalite ili ga pohvalite. Nemojte se suzdržavati od humora, problemi ne moraju izgledati tako ozbiljno. Humor može smanjiti stres, napetost, olakšati potencijalno teški situacije, zbližiti vas sa detetom. Malo humora neće uništiti vaš disciplinski plan, već će učiniti život ugodnijim. Zato, osmeh na lice kada birate pravi put za vaspitanje deteta.

Da li uspete da uključite osmeh u vaspitanje? Na koje metode najbolje reaguje vaše dete?