Home   Edukacija   Odgajanje srećnog deteta

Odgajanje srećnog deteta

Kao što smo mi odrasli svesni, ogromna je razlika između trenutnog užitka – kupovine najnovijeg tipa mobilnog telefona – i trajnijeg zadovoljstva. I mada se nalazimo u dobu instant užitaka, gde je sreću lako „kupiti”, trajniji osećaj zadovoljstva je gotovo neuhvatljiva „ptičica”. Naravno, deca vole da uživaju. Baš kao i odraslima, i njima su potrebna mala zadovoljstva. Ali pre ili kasnije, deca će saznati da se prava sreća nalazi nešto dublje: ona hrani dušu i ispunjava ih osećanjem da je život lep. Psihijatri se slažu da srećna deca imaju neke zajedničke karakteristike, uključujući samopoštovanje, optimizam i osećaj da je sve pod kontrolom. Verovali ili ne, ove osobine je kod dece lakše razviti nego što mislite. Evo 10 svakodnevnih načina da pomognete svojoj deci na putu ka sreći.

 

1. Zabavite se na “zastarele” načine – neplanski
U nastojanju da popunite raspored i vreme svog deteta možda ćete ga nehotice zatrpati obavezama. Svakom detetu – bez obzira na uzrast – potrebna je prilika za opuštanje, odmor od unapred dogovorene igre sa drugom decom i od vrtića, potrebno im je i da se slobodno igraju.

Detinjstvo je vreme kada treba da dozvolimo da ih vodi mašta. Nemojte ih požurivati kada jure bube, pokušavaju da uhvate vodu iz slavine ili gledaju senke na podu. Sve te stvari zbog kojih vam se čini da kasnite sa njihovim isplaniranim aktivnostima – večera, kupanje, odlazak na spavanje, ojačaće njihov osećaj začuđenosti i omogućiće im da istraže svet na sopstveni način.

Ako otkrijete da upravo lupkate nogom dok ih čekate da završe sa zabavom, zašto ne biste i sami malo popustili uzde i pridružili se svojoj deci u traženju zabave? Ukoliko vam nedostaje inspiracije pronaćićete puno zabavnih ideja na sajtu NajboljaMamaNaSvetu.com da zabavite decu. Ili pustite da vas deca vode u svojoj potrazi za razbibrigom.

2. Učite ih da treba pomagati drugima

Znate onaj dobar osećaj kada nekome pomognete? Ohrabrujući ih da „pomažu” drugima, možete svojoj deci usaditi osećaj vrednosti i ponosa. Pružite im obilje prilika da učine nešto za druge – nešto jednostavno kao što je poklanjanje starih igračaka dobrotvornim organizacijama ili domovima za nezbrinutu decu. Treba im omogućiti i da posete te ustanove i da sami vide ko dobija njihove poklone. Deca već u vrlo ranom uzrastu mogu otkriti radost pomaganja drugima.

Kod kuće decu možete na jednostavnije načine podučiti o pomaganju drugima i oduživanju zajednici: zamolite ih za pomoć kada birate odeću koju ćete dati njihovoj maloj sestrični, na primer. Ili ako je dobilo brata ili sestru, povedite ga u kupovinu sa sobom i zamolite ga da izabere nešto što bi želelo da pokloni novoj bebi. To će im približiti koncept razmišljanja o tuđim potrebama i nesebičnom pomaganju.

3. Naviknite ih na fizičke aktivnosti


Pođite sa svojom decom na vožnju biciklom ili se igrajte žmurke u parku. Igrajte se jurke i oznojite se kao i ona. Ne samo da ćete povećati snagu i izdržljivost svoje dece nego ćete izmamiti i njihove osmehe. Sigurno dobro znate koliko je važno pustiti dete da se „izduva” i potroši svu tu ogromnu dečju energiju.

Ai vi se tako možete osloboditi stresa. Stručnjaci takođe naglašavaju da aktivna deca zdravo rastu i sigurnije je da imaju pozitivnu sliku o svom telu. Dokazano je da se deca u dobroj formi, snažna, ponose onim što rade i ne zamaraju se svojim izgledom. Podstaknite ih da izađu iz kuće i igraju neku igru; ako im se ta igra sviđa, to je još jedan način da se lepo zabave.

4. Šalite se i smejte

Pričajte viceve, pevajte smešne pesmice, izrugujte se sami sebi i zadirkujte se međusobno. Svi znamo koliko je dobar smeh važan za vašu decu – i za vas. Jedan od razloga je čisto fizički: kada se smejete, oslobađate se napetosti i uzimate više kiseonika, što vas čini srećnijim.

5. Pohvalite dete na kreativan način 

Umesto da samo kažete: „Bravo” kad god postignu napredak prema nekom cilju ili ovladaju nekom veštinom, budite određeniji. Istaknite pojedinosti koje vam se u vezi toga sviđaju ili vas zadivljuju. Kažite: „Način na koji si mi ispričala priču je vrlo zabavan” ili „sviđa mi se kako si nacrtao ovo drveće”. Detetu to znači puno više od odsutnog tapšanja po glavi.

S druge strane, nemojte preterivati sa nagrađivanjem. Ako konstantno dobija nagrade dete će preusmeriti svoj interes ka samoj nagradi i neće ga zanimati rezultati onoga što radi. Dozvolite detetu da pronađe zadovoljstvo u postizanju nečega sopstvenim trudom. Tako će biti zadovoljnije i imati i više samopouzdanja.

6. Isplanirajte pravilnu ishranu

Ako je vaše dete hirovito ili nemirno (ali nije bolesno), možda je samo gladno. Ukoliko još nije vreme jela, pripremite mu nešto hranjivo. Kao odrasli, nakon jela se osećamo sito, boljeg smo raspoloženja i bolje se osećamo. I deca su po tome ista kao i mi, posebno ako su bebe sa dobrim apetitom.

Verovatno znate da je dete nemoguće smiriti ako neko vreme nije jelo. To ne mora biti ništa puno, neka grickalica ili voće. Posebno je važno imati nešto sa sobom kada se ide napolje, to mame dobro znaju. Dobro nahranjeno dete je srećno dete.

7. Podstaknite njegovu umetničku stranu 


Mnogi od nas znaju za Mocart teoriju – slušanje klasične muzike stimuliše rad mozga i sposobnosti. Umesto da ciljate na buduće sposobnosti i visokošokolska dostignuća svoje dece, otvorite ih prema muzici, plesu ili drugim umetnostima koje će im obogatiti unutrašnji život i osećaj samovrednosti. „Plesanje uz muziku ili eksperimentisanje sa četkicom i bojama daje vašem detetu emocionalni odušak, jedan kreativan način da izrazi lična osećanja o sebi i svom svetu.

Osećaj dostignuća koji nastane bavljenjem nekom umetničkom disciplinom, bilo to učenje sviranja klavira ili nastupi u školskoj predstavi, pomaže detetu da bude zadovoljno sobom.

8. Smešite se

I vaša deca će vam osmeh uzvratiti. Decu najviše umiruje veliki osmeh mame ili tate. To je brzi način da kažemo: „Volim te”, a možete mu pridodati i zagrljaj. Mnogi od nas zaboravljaju kako je lako deci na brzi način pokazati da nam je stalo do njih. Osmeh je dobar način da kažete “Sada sam zauzet(a), ali uvek mi je drago da te vidim”. I zapamtite, svo to smejanje i grljenje dobro je za vas kao što je dobro za vašu decu.

9. Pažljivo slušajte

Zar se ne osećate važno kada vam neko posveti svu svoju pažnju? Isto važi i za vašu decu, to im govori da vam je važno sve što se sa njima događa. Svi smo mi krivi kada ljude oko nas slušamo samo jednim uvom, i mada to negde možda nije toliko bitno, kod kuće sebi ne smetedozvoliti da svoju decu slušate samo ovlaš.

Ako vam vaša deca nešto pričaju kada upravo pregledate pristigle račune ili pospremate po kući, prekinite to što radite i posvetite im se. Šta god radili, to može da sačeka. Deca samo jednom prolaze kroz proces odrastanja. Pokušajte da ne prekidate dete kada vam nešto govori, da ne završavate njegove rečenice ili ga požurujete kada priča, čak i ako ste sve to već čuli.

10. Nemojte doterivati učinjeno 

Svi mi želimo da naša deca daju sve od sebe kada nešto rade, ali uvek kad uletimo da nešto „ispravimo” ili „učinimo kako treba” neki traljavo obavljen posao, mi nenamerno miniramo njihovo samopouzdanje. Ako obrišemo prašinu sa mesta koje im je promaklo, ili ponovo obrišemo sudoperu, poručujemo svojoj deci da ono što su uradili nije dovoljno.

Kada sledeći put budete u iskušenju da doterate rezultate rada vašeg deteta, zapitajte se: hoće li to nešto uticati na zdravlje ili sigurnost i hoće li to biti bitno za 10 godina? Ukoliko su odgovori „ne”, pređite preko toga. Nema sumnje, pomaganje svojoj deci da usvoje dobre životne navike je važan deo naše uloge kao roditelja, ali kako se vas dvoje zbližavate daleko je važnije od toga jesu li vratili četku za kosu u određenu fioku. Dete je pokušalo da vam pomogne i treba da ga pohvalite zbog toga.